страйкбольное оружие

De mai demult, eram pasionat de activităţi militare şi din cînd în cînd mai adunam colegii şi prietenii la o partidă de paintball. Într-o bună zi, am aflat despre existenţa în Republica Moldova a unui joc ce se numeşte Airsoft sau Страйкбол (în rusă).

[cbtabs][cbtab title=»Descriere»]

Pe scurt, Airsoft-ul este un joc sportiv, în care se simulează acţiuni sau evenimente militare şi nu numai. Jucătorii folosesc replici ale armelor reale ce lansează proiectile din masă plastică. În majoritatea cazurilor proiectilele reprezintă bile sferice de diferite culori cu diametrul de 6 mm. Bilele folosite în clitate de muniţie pentru replici de tip Airsoft obligatoriu cunt NON-metalice.

Există limite de viteze şi distanţe de angajare. Per general, replicile se clasifică după două criterii.

În dependenţă de sistemul de propulsie a bilei, replicile se clasifica în:

  1. cu propulsie electrică, aşa numitele AEG — automatic electric gun
  2. replici ce acţionează pe bază de gaz comprimat (CO2 sau altele)
  3. şi replici acţionate manual, care au la baza doar arcul comprimat (spring)

Şi în dependenţă de destinaţie şi tip:

  1. pistoale
  2. replici de asalt
  3. mitraliere
  4. replici pentru sniperi/marksman
[/cbtab] [cbtab title=»Istoric»]

Airsoft-ul a fost inventat in Japonia la inceputul anilor 1970 si dezvoltat ulterior in SUA. La nivel mondial airsoft-ul este prezent în peste 60 de tari. Vorbind despre airsoft ca sport, România este prima ţară care a transformat jocul airsoft in sport, recunoscut de catre Guvernul Romaniei. După Romania, Chile a adoptat si sportul airsoft.[/cbtab] [cbtab title=»Diferente»]În airsoft, se foloseste sistemul de onoare care presupune că fiecare jucător va recunoaste cand este lovit de bilă, deoarece spre deosebire de bilele cu vopsea din paintball, bilele de plastic din airsoft nu lasa un semn vizibil.
[/cbtab][/cbtabs]


 

Cu adevarat poţi înţelege airsoft-ul doar vizitînd un joc.

Şi să continui istoria mea :).

Am găsit prin internet forumurile moldovei, am contactat jucătorii, care deschis şi cu înţelegere mi-au povestit şi răspuns la toate întrebările mele privitor la airsoft. Chiar şi atunci, nu mi-am imaginat ce e pînă nu am ajuns la primul meu joc mare. S-a întîmplat totul în martie 2010 într-o pădure nu departe de Chişinău, unde atmosfera şi ambianţa era foarte asemănătoare cu a unui confict armat… evident… toţi jucau şi simulau comportamentul soldaţilor, generalilorm partizanilor… misiuni şi multe altele…

La ora 1 noaptea… am primit ordinul sa patrulăm regiunea şi să asigurăm pacea şi liniştea aşa zisului obiect secret, care în realitate era o tabără de odihnă pentru copii :). După vre-o oră de plimbat, am fost atacaţi de partizani din partea pădurii, care tot încercau să ajungă la general ))) După cîteva ore de acţiuni eşuate, s-a aşternut liniştea în regiune. Era clar că adversarul se pregătea de un atac mai serios şi s-a hotărît să pregătim o ambuscadă.

Рекомендуем купить

Ora 5 dimineaţa, răsăritul se iveşte încetisor. Roua deja se culca peste noi aşa cum eram ascunţi prin iarba şi tufişuri. Sincer… inima se zbătea mai ceva ca a un iepure cînd mă gîndeam că în aşa situaţie se afla chiar militarii reali, doar că noi mai aveam şansă să «reînviem», iar pe la războaie cu gloanţe reale — nu prea.

Evident, totul s-a sfîrşit cu bine, toţi teferi şi nevătămaţi. E doar un joc. Un joc al onoarei şi cooperării, unde am găsit prieteni noi şi am obţinut momente de neuitat.

Pînă în prezent, Airsoft-ul rămîne pentru mine un hobby interesant, de care nu am de gînd să mă las!

Povestea continuă 😉

Al vostru, Crazywolf.

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.